Broccoli

Haj mina sötisar! Jag tänkte börja med att prata lite om Broccoli – Kungen bland grönsaker. Eftersom jag håller en hyffsat hälsosam livsstil så är det många som frågar mig om tips när det kommer till mat och träning och vad få verkar förstå är hur bra broccoli faktiskt är. Jag äter broccoli varje dag och det är inte lite heller. Jag är inte nitisk och väger min mat och sådant men jag skulle uppskatta till att jag äter ungefär 300-400 gram broccoli per dag. Det är gott som satan, kan tillagas på många olika sätt. I och med det så passar det till nästan allt också. Den kan också ätas rå, vilket jag föredrar. Den här väldigt lågt energivärde och mättar bra. Om alla överviktiga skulle se till att trycka i sig 200 gram broccoli till lunch och middag så hade de tappat många kilon på bara den förändringen. 200 gram broccoli är inte jättemycket men det mättar rätt bra och om man då trycker i sig det en halvtimme innan man äter så är man inte så hungrig när man väl ska äta och äter en mindre portion. Alternativt så ser man till att lägga upp 200 gram på tallriken först och sen fyller man på med mat. Helt plötsligt så får man inte plats med så mycket av vad det nu är man ska äta och får då i sig mindre av den energirika och mindre nyttiga maten.

Vi har andra grönsaker som också är jättebra men broccoli är min helt klart största favorit. Bästa av allt är att till dessa 200 gram broccoli lägga till lite morötter, paprika, ärtor, majs, lök, blomkål och liknande. Så att man totalt har ungefär 300-400 gram grönsaker på tallriken, sen ser man till att lägga dit proteinet, fisk, kyckling, kött, ägg osv. Slutligen fyller man upp det sista på tallriken med kolhydrater som bröd, potatis, pasta eller ris. Om man alltid lägger upp sin tallrik på det där sättet så kommer man må mycket bättre, hålla sig frisk och tappa en hel del onödigt fett. Det är många som kommer behöva röra på sig också för att få en hälsosam kroppsbyggnad men att hålla hårt på det där är ett stort steg i rätt riktning. Om föräldrar såg till att göra så där med sina barn redan när de är små och sedan konsekvent göra det medan de växer upp så kommer barnen inte att få problem med fetma och övervikt. Låt bli att ge dem godis också, annat än på lördagar. Det där med gigantiska godispåsar som ska ätas varje dag i veckan är dåligt. Jag fattar inte hur så många kan falla för den marknadsföringen. Sluta ge era barn godis och socker! Hur svårt kan det vara? Socker är så jävla dåligt på så många sätt. Blir riktigt upprörd när jag tänker på det.

Sen det där med dryck. Jag har som tumregel att inte dricka kolhydrater. Det innebär att jag i stort sett aldrig dricker något som har nån form av kolhydrat i sig. Läsk går fetbort, lika så juice och liknande saker. Kaffe dricker jag dock, på tok för mycket men det är inte speciellt energirikt. I stort sett det enda jag dricker är vatten och kaffe. Sen ibland så faller jag så klart för mina egna regler och hinkar i mig oändliga mängder vin och öl men det är sånt som händer. Till vardags så dricker jag inte kolhydrater. Det är också ett enkelt sätt att hålla formen. En cola-burk till exempel innehåller ungefär 120-130 kcal om jag inte minns helt fel. För att sätta det i förhållande till broccoli så måste du äta ungefär 450 gram broccoli för att motsvara en enda cola-burk. Tänk dig hur lätt det är att svepa i sig 33 cl av nånting. Att dricka 2 cola-burkar under en fotbollsmatch är det nog få som har problem att göra. Försök istället att trycka i dig 900 gram broccoli på den tiden så får du perspektiv på hur mycket du måste äta för att få i dig samma mängd energi när det kommer till broccoli. Där har du ett lysande exempel på varför man inte ska dricka kolhydrater och varför man ska ha så mycket broccoli på middagstallriken. Eller tryck i dig 300 gram morötter som också motsvarar en cola-burk på 33 cl. Det mättar mycket mer. En cola-burk till maten mättar ungefär lika mycket som ett glas vatten, däremot får du i dig rikligt med extraenergi som inte mättar och det är sådant som gör att man går upp i vikt.